Första repetitionsdagen är förbi

Redan första repetitionsdagen i första veckan kastades vi in i konsten att gestalta erotik på scenen. Karaktärerna Tora och Henry älskar med varandra i vardagsrummet, inser att de inte har någon kondom, och fortsätter ändå.

Varje gång jag arbetar med en scen med sexuellt innehåll, funderar jag mycket över hur jag och sångarna/skådespelarna tillsammans kan skapa en så berörande scen som möjligt. Jag arbetar med detta för att beröra och det är fantastiskt att kunna göra det även med sensualism och erotik. Men hur gestalta detta på scenen utan att vi hamnar i ett porrdike? Utan att den ena personen med ett visst kön får tolkningsföreträde av vad som är upphetsande?

photo1_Fotor
Jag har arbetat med sexscener av olika slag de senaste åren. Förra sommaren blev Jorun gravid med sin älskade Arnulf i Vadstena till Marie Samuelssons nykomponerade musik. Det har runkats och onanerats i Spring Awakening både på Malmö Opera och Lunds Stadsteater. Och i Hanoi har jag utforskat flörtandets och förälskelsens konst samt hur en får handha kondomer på en operascen i ett land där det för 30 år sedan var förbjudet att krama varandra på gatan.
Det viktiga är alltid att våga. Det finns mycket sex på våra olika scener, men inte alltid modig sådan. Den utger sig kanske för att vara det, men jag finner ofta sexscener frånstötande. Råa. Nära övergrepp. Det var en stor diskussion och debatt kring bl.a. detta för två år sedan, kallad operasexism-debatten. Den behövs fortfarande.
photo6_Fotor
Vi behöver respektera varandra. På scenen och bakom scenen. Och våga visa sårbarhet och lust med samma allvar vi känner det privat. Vi ska inte vara privata på scenen, det är jag inte intresserad av.
Utan att hamna i porr, klichéer eller övergrepp kan vi våga visa något som kan kännas vått och hårt och skönt. Och som kittlar och är vackert.
Hur Tora och Henry beter sig vi se senare i sommar. Just nu ser det bra ut. Och vackert.
Hälsning från pågående repetitioner,
Helena Röhr, regissör
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s