Djuret inom mig

bild 1

När regissören Helena Röhr frågade mig om jag var intresserad av att sjunga och gestalta en roll i en nyskriven opera blev jag eld och lågor. Hur ofta får man egentligen chansen att uruppföra en ny opera? Det är i alla fall första gången för mig!
Det enda som jag fick veta då om min uppgift var att jag skulle spela Vargen, det mytomspunna, kontroversiella rovdjuret som alla har sin egen uppfattning om. Det första som dök upp i huvudet på mig var alla de sagor jag fått höra genom livet där det figurerar vargar. Rödluvan, Peter och Vargen och De tre små grisarna. Vargar som handlar ont utifrån sagornas sensmoraler.
Vad är det som gör att den beter sig så?

Operan bygger på temat ensamhet.
Efter någon dag in i repetitionsarbetet dök termen ensamvarg upp.
Vargar är vanligtvis flockdjur som lever i grupper med strikt hierarki, men det händer ibland att en varg blir utstött ur flocken av olika anledningar. Då blir den ensam. En ensamvarg.
De tankar som jag har jobbat med under repetitionsarbetet är hur en ensamvarg beter sig i förhållande till vargen i flock.
I flocken har man sin plats, man vet var man har varandra. Det är en sträng trygghet. Men vem är vargen utan den? Hen skulle kunna vara vem som helst. Att inte kunna förhålla sig till andra gör att man tappar uppfattningen om sig själv. Min varg som jag gestaltar har därför blivit ett djur som styrs av sin hunger.
En hunger som har växt ur ensamheten.
Hunger efter mat och hunger efter närhet till andra. En hunger som tar över där disciplinen i flocken brukade vara.
Är då vargens handlingar onda för att den är hungrig?

Detta är frågor som jag tycker är intressanta i det pågående arbetet! Hur rör sig en hungrig varg? Hur ser den ut?

Det är så himla spännande att upptäcka en ny sida hos mig själv som jag inte har utforskat tidigare.
Min inre varg, djuret inom mig.

/Sebastian Durán, baryton

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s