DEN DJUPASTE PLATSEN

  DEN DJUPASTE PLATSEN
– ett erotiskt operaäventyr om ensamhet

utkast_affisch_freebirdVärldspremiär. Freebird presenterar den nyskrivna kammaroperan Den djupaste platsen i Nordsjön. Ett nyskrivet drama om kärlek, lust och ensamhet berättat av både människor och djur. Malmöbaserade Freebird i nordiskt samarbete som går på turné sommaren 2014 med uruppförande i Helsingör den 26 juni 2014, och fortsätter därefter till Ystad, Halmstad, Malmö, Köpenhamn och Kolding.

– Operan är en döende konstform. Alla upplivningsförsök är välkomna! säger Helena Röhr, konstnärlig ledare för Freebird och regissör Den djupaste platsen i Nordsjön.

Malmökompositören Daniel Hjort presenterar ett verk för sex sångare och fyra musiker.

HANDLING
Vid Nordsjöns kalla kanter och mörka svall, i en öde trakt, lever Henry och Tora. I självvald ensamhet har de byggt sig ett liv tillsammans. Båda har de flytt från relationer och människor, skuld och skam. Deras attraktion får leva i fred, tills den dag de finner en naken man i skogen. Mannen heter David och bryter sig in i deras liv och ett omvälvande triangeldrama startar. Genom nakenhet, rädsla och längtan flyr de alla tre till och från ensamheten, och drivs mot varandra.593393_jpg_2416846l

De är inte helt ensamma i det till synes öde landskapet. Vargen som Henry ser blir allt svårare att undvika. Där i skogen berättar djuren sin helt egna fabel om flykt undan eld och att ta emot den som flyr, om ensamhet och om gemenskap, om utanförskap och närhet – och om längtan efter att flyga fastän vingarna bränts sönder.

Djuren finns alltid med som betraktare och berättare, som offer och förövare, i bakgrunden och i huvudroller. Henrys och Toras liv kommer att förändras innan operan är över.

MUSIK:
Musiken i denna kammaropera är nyskriven för sex sångsolister och en liten instrumentalensemble som består av basklarinett, cello, accordion och keyboard.

– Alla instrument har en stor dynamisk bredd och kan spela allt från svaga, subtila toner till mer råa och brutala klanger, säger Daniel Hjorth, kompositör.

TURNÉ:
Under turnén sommaren 2014 spelar vi föreställningen vid 12 tillfällen. Platserna är på havsnära lokaler. Pubilken tas till nya platser där det traditionellt inte spelas opera.p_pet-rat_1577393c

26 juni URPREMIÄR Helsingör(DK)
27, 28, 29 juni Föreställningar Helsingör(DK)
10–11 juli Ystad(SE)
19 juli Halmstad(SE)
25 juli Malmö (SE)
30–31 juli och 1 augusti – Copenhagen Opera Festival(DK)
4–5 september Kolding(DK)

Föreställningen kommer även att spelas under 2015, bl.a. på Island och i Norge.

NORDISKT SAMARBETE:_MG_0900
Operan Den djupaste platsen i Nordsjön görs i samarbete mellan Freebird i Malmö, ØresundsOperan (Nordic Opera) i Köpenhamn och Artcenter i Reykjavik.

Den djupaste platsen i Nordsjön samlar kompetens och knyter värdefulla band mellan Sverige, Danmark och Island.

Projektet finansierarnas brett av nordiska, statliga, regionala och lokala finansiärer, t.ex. Nordisk kulturfond, Region Skåne och Statens Musikverk.

FREEBIRD
Med tillit och tro på impulser vill Freebird berätta nya berättelser. Med lust och nyfikenhet inför konstformer och arbetssätt berätta om människor; honar, hanar och henar. Om vår längtan och våra val, vår förvirring och vår poesi.

Konstnärligt Team:
Helena Röhr, http://helenarohr.com konstnärlig ledare för Freebird och regissör. Helena är regissör med huvudinriktning opera men som på grund av sin starka känsla för berättande har hon också blivit en välrenommerad teaterregissör och dramatiker. Bland arbetsgivarna finns NorrlandsOperan, Vietnam National Opera and Ballet, Malmö Opera och Malmö Stadsteater. Just nu är Helena aktiv vid Teater 23 och Regionteatern Blekinge Kronoberg. Här är hon den drivande kraften i det nyskapande arbetet med att skapa ny, aktuell musikdramatik.

Daniel Hjorth, kompositör, är utöver lärare på Musikhögskolan i Malmö, en synnerligen aktiv kompositör och har de senaste åren bland annat uppmärksammats för sin elektro-akustiska musik till teaterföreställningar som De Sju Städerskorna på Dramaten och senast Krigsturister på Finska Nationalteatern i Helsingfors. Utöver detta har han komponerat en mängd kammarmusik och har då ofta kombinerat akustiska instrument med elektronik.

Merete Sveistrup, konstnärlig ledare Øresundsoperan och sångerska, är utbildad vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium och på Operahögskolan i Stockholm. Idag driver hon ÖresundsOperan som flitigt turnerat i hela Öresundsregionen sedan starten 2008.

Elín Edda Árnadottír, scenograf, är hyllad Isländsk scenograf och kostymdesigner med stor erfarenhet såväl från opera, balett och musikal. Hon har bland annat haft uppdragsgivare som Nationalteatern på Island och Svenska Riksteatern.

Julie Maj Jakobsen, dramatiker, har studerat på dramatikerutbildningen vid Århus Teater och har sedan hon tog examen 2010 uppmärksammats för sitt poetiska språk och starka berättande.

Niclas Paulsson är frilansproducent med stor erfarenhet från kulturlivet såväl från Svenska Riksteatern som från fria grupper. Brinner för att skapa konstnärliga mötesplatser och vara en drivande närvarande projektledare.

Konstnärliga ledare:
ØresundsOperan/DK: Merete Sveistrup
Freebird/SE: Helena Röhr
Art Centrum/IS: Elín Edda Arnadottír

Konstnärligt team:
Libretto: Julie Maj Jakobsen DK
Kompositör: Daniel Hjorth SE
Regi och musikdramaturgi: Helena Röhr SE
Scenografi och kostym: Elín Edda Arnadottír IS
Producent: Niclas Paulsson SE

Sångare:default_title
David, tenor: Martin Vanberg SE
Henry, tenor: Magnus Vigilius DK
Tora, mezzosopran: Isabel Piganiol DK
Råttan, sopran: Merete Sveistrup DK
Gråsparven, mezzosopran: Josefine Andersson SE
Vargen, baryton: Sebastian Durán SE

Musiker:
Repetitör/Keyboard: Madeleine Sjöstrand DK
Keyboard 2015: Tania Naranjo SE
Cello: Gerda Holmquist SE
Basklarinett: Niclas Gustafsson SE
Accordeon: Minna Weurlander SE

Team:
Produktionsledare, Bert Åke Persson, BÅP
Turnéledare: Emelie Veide

Annonser

2 reaktioner på ”  DEN DJUPASTE PLATSEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s