Sveriges Radio spelar in under Scenkonstbiennalen!

 

 

 

 

 

Goda nyheter för er som inte kan vara med i Malmö nu i veckan. Sveriges Radio P2 kommer till spelningarna nu i veckan och spelar in Den djupaste platsen. Sändningsdatum är inte klart just nu men vi lovar att återkomma så snart vi vet.
Hurra!
FullSizeRender

Annonser

HURRA! Den djupaste platsen uttagen till Scenkonstbiennalen 2015!!

Vi är så stolta och glada att den nyskrivna kammaroperan Den djupaste platsen är uttagen till Scenkonstbiennalen 2015. Den uppmärksammade föreställningens hade premiär i Helsingör i juni 2014 och har flitigt uppmärksammats i media under sin turné i södra Sverige och i Danmark. Nu forsätter de fina vitsorden om föreställningen när den av en oberoende jury valts ut att spela under Scenkonstbiennalen i Malmö i maj 2015.

VI TACKAR ALLA! All vår publik, alla medverkande, samarbetspartners och bidragsgivare för att ni gett oss chansen att berätta verkliga, nära, intima och utmanande berättelser!

VI ÄR SÅ DJURISKT BRA!

www.scenkonstbiennalen.se

Den djupaste platsen, Freebird. Foto Thomas Pape

Den djupaste platsen, Freebird. Foto Thomas Pape

”Det är bara det moderna som kan bli omodernt.” OW

Vi finns, vi redovisar, reparerar, räknar, repeterar och rodnar ibland för när vi slutrapporterat till bidragsgivare och banker så ska vi bara vänta in lusten på berättande. För den knackar på. Den snarare bankar och skriker här utanför. Ja allihop; Lusten, historierna och melodierna och så snart de börjat dansa så börjar deras följeslagare ansökningarna, planeringen och den satans ekonomen smyga i skuggorna. Men med lite hjälp kan de också lära sig dansa,
Tills dess, sover vi sovmorgon och håller vinterlov.

Allt gott,
och tack för ett minst sagt makalöst år,
Freebird

Sedärja, en varm pust av sommarens turné lever kvar i mörkret och värmer hjärtat från det kalla regnet. Hurra!

”Men det mest inspirerande initiativet representeras av nya Malmöbaserade gruppen Freebird och verket ”Den djupaste platsen”. Här strålade människor och djur samman i ett erotiskt triangeldrama; i en myt där den nordiska vemodsklangen i stråkar och accordeon steg upp framför en fond av Öresund. Konstnärlig ledare och regissör: Helena Röhr.”

Text: Malena Forsare

http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/malmoteaterns-hojdpunkter-vande-ny-jord/

Sydsvenskan: Helena Röhrs regi bryr sig om varje figur och avlyssnar minsta skiftning i detta så ovanliga kammarspel. I ”Den djupaste platsen” förhåller sig både instrument och kroppar till något större, svårformulerat och mytiskt anlagt. Vad beträffar föreställningen slutar den där den börjar: i en gåta.

Malena Forsare var och såg föreställningen igår. Såhär skriver hon i Sydsvenskan:

Skärmavbild 2014-07-26 kl. 15.24.35

”Helena Röhrs regi bryr sig om varje figur och avlyssnar minsta skiftning i detta så ovanliga kammarspel. I ”Den djupaste platsen” förhåller sig både instrument och kroppar till något större, svårformulerat och mytiskt anlagt.”

”Behöver jag säga att det låter vackert? Daniel Hjorths komposition låter accordeon möta cello, basklarinett och keyboard. Klangbilden uppstår när tonernas kanter avlöses av längre mättade bågar. Så rör sig musiken i snabba ornamenterande löpningar som utvecklas till förtätade tonflätor bortom alla kategorier. Hela tiden sångbart, fantasifullt och utsökt tolkat av ensemblen som helhet.”

Malena Forsare, Sydsvenskan.se 26 juli 2014

Länk till hela recensionen här >>>

Skånska Dagbladet är först ut att recensera; ”Ett samarbete över Öresund har resulterat i en kammaropera som utan tvivel måste betecknas som en av de intressantaste scenhändelserna i våra trakter i sommar.”

I dagens Skånska Dagblad recenseras vi av Lars-Erik Larsson.

Läs den här:
http://blogg.skanskan.se/opera/2014/07/11/stor-opera-i-litet-format/

Några citat:
”Ett samarbete över Öresund har resulterat i en kammaropera som utan tvivel måste betecknas som en av de intressantaste scenhändelserna i våra trakter i sommar.”

”Helena Röhrs regi förtjänar också bara lovord: stark dramatisk nerv i helheten, skickliga och omsorgsfulla personinstruktioner och full medvetenhet om operans speciella krav.”

”Sångarna svarar överlag för mycket högklassiga prestationer; ingen går att sätta framför de andra.”

Det är en fin recension även om den tyvärr helt är humorbefriad. 😀

20140712-095755-35875546.jpg

Ystad i våra <3

Så är vi äntligen på plats i Ystad och ska strax börja bygga scen och publikplatser inför Sverigepremiären imorgon! Och visst värmer det lite extra att passera fina Ystads Teater och se deras stora vepa för Ystads Opera Sommar 2014 med ”Den djupaste platsen” först ut! Yay, nu kör vi!

Vi spelar dock inte på teatern denhär gången utan i närbelägna Magasin 2, intill Lantmännens silos.

/ Niclas, producent

20140709-073228-27148661.jpg

Dagens Nyheter: ”Det är en sammansättning som utvidgar det thrillerbetonade dramat till en närmast mytisk sagodimension, och som i Helena Röhs varsamma regi gör denna opera till en vibrerande skärningspunkt mellan civilication och natur: mellan det som går att formulera med djuppsykologi och de nedärvda impulser och kraftspel dit språket inte räcker till.”

”Det är en sammansättning som utvidgar det thrillerbetonade dramat till en närmast mytisk sagodimension, och som i Helena Röhs varsamma regi gör denna opera till en vibrerande skärningspunkt mellan civilication och natur: mellan det som går att formulera med djuppsykologi och de nedärvda impulser och kraftspel dit språket inte räcker till.”
Martin Nyström, Dagens Nyheter 20140701dn

Tyvärr har inte DN publicerat den på webben ännu, men om och när hittar ni den på: http://www.dn.se/kultur-noje/

 

Urpremiär!

Ja, nu är det dags för premiär! Urpremiär! Vilken resa det har varit och jag är i skrivande stund imponerad och glad över alla i hela projektets hårda arbete och arbetsglädje. Det har verkligen genomsyrat hela processen från dag ett. Från första dagen det konstnärliga teamet träffades för drygt ett års sen tills nu och fortsätter säkerligen på turnén – den 100%-iga fokusen och allvaret i att vara medskapare i ett helt nytt verk.

För min del har det varit mest papper. Papper och till stor del, oftast nattliga, sittningar med Helena i telefon vid ett google-doc samskrivandes en ansökan. En ansökan, nej det blev nog ett femtontal vi lämnade in. Ochså tillstånd, bokföring, kontrakt, kvitton, projektplaner… ja, papper i pärmar och bland molnen.

För mig är det därför extra behagligt att sjunka ner bland publiken imorgon och se vad alla dess papper och mail faktiskt skapat. Så jag njuter dubbelt och låter mig föras med berättelsen till Den djupaste platsen och vidare._MG_0960

Tack alla och tack publiken, nu är det ni som lägger sista pusselbiten med er närvaro.

Hatten av,
Niclas, producent Freebird Malmö